Zasady wizowe dotyczące Turcji ustalają władze tureckie i mogą się one zmieniać. Poniższe odpowiedzi podsumowują ogólne zasady obowiązujące przy podróżach turystycznych i biznesowych. Warunki zależą od obywatelstwa i rodzaju dokumentu podróży, dlatego przed wyjazdem należy sprawdzić wymagania obowiązujące w danym przypadku.
Tę stronę przygotowała w celach ogólnoinformacyjnych Mark Turizm, prywatna firma doradcza. Mark Turizm nie jest instytucją państwową; nie podejmuje decyzji w sprawie wniosków wizowych i nie wydaje wiz.
Co to jest wiza?
Wiza to dokument, który uprawnia posiadacza do wjazdu do Turcji i podróżowania po kraju przez określony czas.
W przypadku podróży turystycznych i biznesowych obywatele uprawnionych krajów mogą złożyć wniosek online, zamiast ubiegać się o wizę w ambasadzie lub konsulacie Turcji albo, w przypadku obywateli niektórych krajów, na granicy po przyjeździe. We wniosku podaje się dane osobowe, dane paszportowe i informacje o podróży, a opłatę uiszcza się kartą kredytową lub debetową.
Funkcjonariusze kontroli paszportowej mogą sprawdzić wizę na granicy, jednak podróżnym zaleca się posiadanie wydrukowanej kopii wizy lub kopii cyfrowej na telefonie albo tablecie na wypadek problemów technicznych.
Wiza nie gwarantuje wjazdu. Ostateczną decyzję podejmują uprawnieni urzędnicy tureccy na przejściu granicznym.
Czego potrzebuję do złożenia wniosku o wizę?
Do złożenia wniosku zazwyczaj potrzebne są:
- paszport lub inny uznawany dokument podróży,
- aktualne zdjęcie przesyłane podczas składania wniosku,
- planowana data przyjazdu do Turcji,
- aktualny adres e-mail,
- karta kredytowa lub debetowa do uiszczenia opłaty.
Zgodnie z art. 7 ust. 1 lit. b ustawy nr 6458 o cudzoziemcach i ochronie międzynarodowej paszport musi być ważny co najmniej 60 dni dłużej niż okres ważności wizy, zwolnienia z wizy lub zezwolenia na pobyt. Ministerstwo Spraw Zagranicznych Turcji zaleca ponadto, aby paszport był ważny co najmniej sześć miesięcy od daty przyjazdu.
W zależności od obywatelstwa mogą obowiązywać dodatkowe warunki, na przykład posiadanie ważnej wizy lub zezwolenia na pobyt wydanego przez państwo strefy Schengen, Stany Zjednoczone, Wielką Brytanię lub Irlandię. Przed złożeniem wniosku należy sprawdzić warunki obowiązujące obywateli danego kraju.
Jakie są zalety składania wniosku o wizę online?
Wniosek online można złożyć o każdej porze i z dowolnego miejsca z dostępem do internetu. Pozwala to zaoszczędzić czas, który trzeba byłoby poświęcić na złożenie wniosku w ambasadzie lub konsulacie Turcji albo, jeśli taka możliwość istnieje, na uzyskanie wizy na granicy po przyjeździe.
Czy muszę wjechać do Turcji dokładnie w dniu podanym we wniosku?
Nie. Wiza jest ważna od daty podanej we wniosku, a do Turcji można wjechać w dowolnym dniu okresu jej ważności. Dozwolona liczba dni pobytu zależy od rodzaju wizy i obywatelstwa.
Jeśli zmieni się termin mojej podróży, czy wizę można dostosować do nowych dat?
Nie. Wydanej wizy nie można zmienić. Jeśli nowe daty mieszczą się w okresie ważności posiadanej wizy, można z niej skorzystać bez zmian. W przeciwnym razie potrzebna jest nowa wiza.
Czy osoby, z którymi podróżuję, potrzebują oddzielnych wiz?
Tak. Każdy podróżny, który potrzebuje wizy, również dziecko, musi mieć własną wizę. Wiza dotyczy wyłącznie osoby, dla której została wydana.
Czy mogę otrzymać zwrot pieniędzy, jeśli nie wykorzystam wizy?
Nie. Oficjalna opłata wizowa za wizę, która została wydana, ale nie została wykorzystana, nie podlega zwrotowi.
Dane na mojej wizie nie zgadzają się w pełni z danymi w dokumencie podróży. Czy mogę wjechać do Turcji na podstawie tej wizy?
Nie. Wiza, której dane nie są zgodne z dokumentem podróży, jest nieważna. Przed podróżą należy uzyskać nową wizę z prawidłowymi danymi.
Chcę zostać w Turcji dłużej, niż pozwala na to moja wiza. Co należy zrobić?
Aby pozostać w Turcji dłużej, niż pozwala wiza, należy złożyć wniosek o krótkoterminowe zezwolenie na pobyt w Prowincjonalnej Dyrekcji do Spraw Zarządzania Migracją, najlepiej przed upływem dozwolonego okresu pobytu.
Wizy uzyskane online są ważne wyłącznie w przypadku podróży turystycznych i biznesowych. Inne rodzaje wiz, na przykład wizy pracownicze lub studenckie, należy uzyskać w ambasadzie lub konsulacie Turcji.
Przekroczenie okresu pobytu dozwolonego na podstawie wizy może skutkować grzywną, deportacją oraz zakazem wjazdu do Turcji na określony czas.
Czy płatność kartą online za wniosek o wizę jest bezpieczna?
Dane karty należy wprowadzać wyłącznie na stronie płatności korzystającej z bezpiecznego, szyfrowanego połączenia, co sygnalizuje ikona kłódki na pasku adresu przeglądarki.
Bezpieczeństwo płatności zależy również od używanego urządzenia, przeglądarki i połączenia internetowego, a także od banku, który wydał kartę. Należy korzystać z zaufanego urządzenia i sieci, aktualizować oprogramowanie, a w razie pojawienia się nieoczekiwanej transakcji skontaktować się z bankiem.
Okazało się, że niektóre informacje podane przeze mnie we wniosku o wizę wymagają poprawienia. Co należy zrobić?
Danych na wydanej wizie nie można zmienić. Konieczne jest złożenie nowego wniosku o wizę z prawidłowymi danymi. Przed wysłaniem wniosku należy porównać wszystkie dane z paszportem.
Z jakim wyprzedzeniem przed podróżą należy złożyć wniosek o wizę?
Wniosek można złożyć w dowolnym momencie przed podróżą, jednak zaleca się zrobić to co najmniej 48 godzin przed wyjazdem.
W przypadku wiz wydawanych przez ambasady i konsulaty Turcji Ministerstwo Spraw Zagranicznych Turcji zaleca złożenie wniosku co najmniej miesiąc przed planowaną podróżą.
Ubiegam się o wizę w dziale konsularnym ambasady Turcji lub w konsulacie generalnym Turcji. Jak mogę uzyskać informacje o stanie mojego wniosku?
Pytania dotyczące wniosku złożonego w ambasadzie lub konsulacie generalnym Turcji należy kierować do tej ambasady lub tego konsulatu generalnego. Jeśli wniosek złożono za pośrednictwem centrum wizowego, należy skontaktować się z tym centrum.
Okazało się, że niektóre dane na mojej wizie nie zgadzają się z danymi w dokumencie podróży, więc wiza jest nieważna. Czy mogę otrzymać zwrot pieniędzy?
Wnioskodawcy odpowiadają za prawidłowość informacji podanych we wniosku. Jeśli wiza została wydana z nieprawidłowymi danymi, oficjalna opłata wizowa nie podlega zwrotowi i konieczne jest uzyskanie nowej wizy.
Nie mam karty kredytowej ani debetowej. Czy opłatę wizową można uiścić w inny sposób?
Nie. W przypadku wniosku o wizę składanego online opłatę można uiścić wyłącznie kartą kredytową lub debetową. Karta nie musi być wystawiona na nazwisko wnioskodawcy.
W części z danymi osobowymi nie ma osobnego pola na drugie imię. Gdzie należy je wpisać?
Drugie imię należy wpisać w polu „Imię/imiona” bezpośrednio po pierwszym imieniu, oddzielając je spacją, dokładnie tak, jak widnieje w paszporcie.
Czy adres na potwierdzeniu płatności może się różnić od adresu podanego we wniosku o wizę?
Nie. Na potwierdzeniu płatności widnieje adres podany we wniosku o wizę i nie można go zmienić oddzielnie.
Co to jest numer CVV / CVC / CVC2?
CVV / CVC / CVC2 to kod zabezpieczający umieszczony na karcie. Na kartach Visa i Mastercard jest to trzycyfrowy numer na odwrocie karty, na pasku do podpisu lub obok niego.
Czy potrzebuję wizy, jeśli podróżuję statkiem wycieczkowym?
Pasażerowie statków wycieczkowych, którzy przypływają do tureckiego portu morskiego w celach turystycznych, mogą wjechać bez wizy na maksymalnie 72 godziny, aby zwiedzić miasto portowe i pobliskie prowincje. Taki wjazd bez wizy wymaga zgody władz lokalnych, a zezwolenie na wjazd do miasta portowego wydane po przybyciu należy zwrócić przy wyjeździe.
Zwolnienie nie obejmuje przylotu do Turcji ani wylotu z Turcji samolotem, na przykład w celu rozpoczęcia rejsu. W takim przypadku wiza jest wymagana, chyba że obywatele danego kraju są zwolnieni z obowiązku wizowego.
Moje dziecko jest wpisane do mojego paszportu. Czy muszę złożyć dla niego oddzielny wniosek o wizę?
Tak. Każde dziecko, które musi mieć wizę, potrzebuje własnej wizy, nawet jeśli jest wpisane do paszportu rodzica. Jeśli dziecko ma własny paszport, można złożyć dla niego oddzielny wniosek o wizę albo wystąpić o wizę typu „naklejka” w najbliższej ambasadzie lub najbliższym konsulacie generalnym Turcji. Jeśli dziecko nie ma własnego paszportu, przed podróżą należy skontaktować się z najbliższą ambasadą lub najbliższym konsulatem generalnym Turcji.
Jakie są kryteria ważności mojego dokumentu uzupełniającego (wizy lub zezwolenia na pobyt wydanego przez państwo strefy Schengen, Stany Zjednoczone, Wielką Brytanię lub Irlandię)?
Wiza lub zezwolenie na pobyt pełniące funkcję dokumentu uzupełniającego muszą być ważne w dniu wjazdu do Turcji. Wizy jednokrotnego wjazdu są akceptowane bez względu na to, czy zostały już wykorzystane, pod warunkiem że są ważne w dniu wjazdu.
Wizy innych państw uzyskane online z reguły nie są akceptowane jako dokument uzupełniający.
Ile wynosi opłata za wizę?
Wysokość oficjalnej opłaty wizowej zależy od obywatelstwa (kraju, który wydał dokument podróży) oraz rodzaju dokumentu podróży. Opłatę tę ustalają władze tureckie i może się ona zmieniać, dlatego przed złożeniem wniosku należy sprawdzić jej aktualną wysokość dla obywateli danego kraju.
Jak długo będzie ważna moja wiza?
Okres ważności wizy i dozwolona długość pobytu zależą od obywatelstwa oraz rodzaju dokumentu podróży. Na przykład obywatele niektórych krajów mogą uzyskać wizę jednokrotnego wjazdu uprawniającą do pobytu nieprzekraczającego 30 dni, a obywatele innych krajów – wizę wielokrotnego wjazdu uprawniającą do pobytu nieprzekraczającego 90 dni.
W każdym przypadku łączny pobyt nie może przekroczyć 90 dni w dowolnym okresie 180 dni.
Mój pobyt w Turcji na podstawie wizy trwał pełne 90 dni i zakończył się wyjazdem w terminie. Ile czasu muszę odczekać, zanim ponownie złożę wniosek?
Łączny pobyt w Turcji, zarówno na podstawie wizy, jak i w ruchu bezwizowym, nie może przekroczyć 90 dni w dowolnym okresie 180 dni. Dni spędzone już w Turcji w tym okresie wliczają się do limitu.
Okres 180 dni liczy się w sposób kroczący: w każdym dniu wlicza się wszystkie dni spędzone w Turcji w ciągu poprzednich 180 dni. Po jednym nieprzerwanym pobycie trwającym 90 dni kolejny pobyt jest więc możliwy po upływie 180 dni od daty pierwszego wjazdu; jeśli dni rozłożono na kilka podróży, termin zależy od tego, kiedy wcześniejsze dni wypadną z okresu 180 dni. Jeśli wykorzystano tylko część z 90 dni, pozostałe dni można wykorzystać w tym samym okresie 180 dni na podstawie ważnej wizy.
Posiadanie drugiego paszportu nie daje prawa do dodatkowych 90 dni pobytu.
Czy mogę ubiegać się o nową wizę podczas pobytu w Turcji?
Nie. Po wygaśnięciu wizy nie można uzyskać nowej wizy bez opuszczenia Turcji. Aby pozostać dłużej, należy złożyć wniosek o zezwolenie na pobyt w Prowincjonalnej Dyrekcji do Spraw Zarządzania Migracją. Inne rodzaje wiz, na przykład wizy pracownicze lub studenckie, wydają ambasady i konsulaty Turcji.
Przekroczenie okresu pobytu dozwolonego na podstawie wizy może skutkować grzywną, deportacją oraz zakazem wjazdu do Turcji na określony czas.